Artikkeli

Tiesitkö, että maalämmöllä voi myös viilentää kerrostalon? Tutustu maaviileään

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Ilmaston lämmetessä tarve asuntojen viilennykseen kesäisin kasvaa Suomessa. Uusissa, energiatehokkaissakin asunnoissa sisälämpötilat nousevat säännöllisesti yli suunniteltujen, koska asuntojen lämpökuormat ovat suurempia kuin suunnitteluvaiheessa on oletettu.

Moni ei tiedä, että suunnitteilla olevaa maalämpöjärjestelmää voi lisäinvestoinnilla hyödyntää myös huoneistojen viilennykseen – maaviileään.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Millaisiin taloyhtiöihin maaviileä sopii?

Maaviileä on helpointa ja edullisinta ottaa käyttöön uusiin kiinteistöihin, jolloin viilennysmahdollisuus huomioidaan jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa.

Erityisesti uudiskohteissa, joihin on valittu maalämpö ja huoneistokohtainen lattialämmitys, samaa järjestelmää hyödyntävä maaviileä on asukkaiden kannalta miellyttävä ja kokonaisvaltainen ratkaisu. Lattiaviilennys pitää asunnon lämpötilan tasaisena ja vapauttaa osakkaat omista, huoneistokohtaisista viilennysjärjestelyistä.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Onko maaviileän jälkiasennus mahdollista?

Maaviileä on mahdollista jälkiasentaa maalämpökiinteistöön, mutta se vaatii uuden asennusurakan. Maan alla maaviileä hyödyntää samaa lämmönkeruujärjestelmää kuin maalämpö, mutta maan päällä se vaatii kiinteistöön viilennyspiirejä varten oman putkituksen ja huoneistojen kokoon suhteutetun määrän puhallinkonvektoreita – ja tietysti niiden asennuksen.

Jälkiasennuksen kustannusarvio riippuu tietysti monesta tekijästä ja taloyhtiön koosta, mutta esimerkiksi nelikerroksisen kerrostalon osalta se on noin 20 000 – 30 000 euroa per rappu sekä noin 5000 euroa per asunto. Arvokiinteistöihin jälkiasennus voi olla taloudellisesti jopa kannattavaa – muille suurin hyöty on yleensä erinomainen asumismukavuus, ratkaisun helppous ja saavutetut päästövähennykset.

Yksi jälkiasennusvaihtoehto on, että taloyhtiö vastaa järjestelmän rakentamisesta rappuihin ja huoneistojen ulko-ovelle asti, ja osakas voi itse päättää haluaako tehdä huoneistokohtaisen investoinnin. Näin valmius on olemassa, mikäli osakas haluaa nyt tai myöhemmin ottaa maaviileän käyttöön.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Maaviileän hyödyt

Mukavuus

Asukkaan tai taloyhtiön osakkaan näkökulmasta maaviileän kiistaton hyöty on sen helppous ja sitä kautta syntyvä asumismukavuus ja jopa asunnon arvonnousu. Huoneistokohtainen “integroitu” viilennys kiinnostanee potentiaalisia uusia osakkaita tai vuokralaisia samalla tapaa kuin maalämpökin.

Helppous

Jokainen kerrostaloasuntoonsa asuntokohtaista viilennystä – tavallisesti ilmalämpöpumppua – suunnitellut tietää, että toteutuksesta riippumatta asennukseen tarvitaan taloyhtiön lupa ja sen lisäksi laitteisto, joka vie tilaa huoneiston sisältä ja ulkoa (yleensä parvekkeelta). Laitteista syntyy yleensä myös jonkin verran äänihaittaa, joka voi kantautua oman parvekkeen lisäksi naapuriin.

Maaviileän asennus ja vaikutus huoneistoon on lähes huomaamaton. Maaviileää käyttäessä asunnon parveke säilyy kokonaan omassa virkistyskäytössä. Maaviileää hyödyntävässä taloyhtiössä viilennysjärjestelmän ylläpito ja huoltovastuu on taloyhtiöllä.

Ympäristöystävällisyys

Maaviileässä ilmaan sitoutunut lämpö ohjataan ensisijaisesti käyttöveden esilämmitykseen ja toissijaisesti syvälle kallioperään, mistä se talvella nousee taas lämmittämään kiinteistöä.

Viilennyksen tuotantokustannus on jopa tietyissä tilanteissa negatiivinen. Viilennettäessä rakennusta maaperän kuorma pienenee ja maaliuoksen lämpötila nousee. Maaviileän käyttöönotto tehostaa myös maalämpöjärjestelmää. Esimerkiksi liuoslämpötilan nousu 3 asteella parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta noin 8 %:lla. Tällöin 150 €/MWh sähkönhinnalla ja 4 COP:lla viilennyksen aiheuttama muutos olisi noin 3 €/MWh.

Maaviileä kuluttaa käytössä hyvin vähän sähköä, mikä tekee siitä tarjolla olevista vaihtoehdoista kaikkein ympäristöystävällisimmän viilennyskeinon.

 

Protip!

Kuten aina, käytä ammattilaista maaviileäprojektin suunnittelussa. Geonovalta saat asiantuntijan näkemyksen taloyhtiönne tilanteesta ja soveltuvuudesta maalämpöön ja maaviileään. Sinun ei tarvitse tietää kaikkea – se on meidän työtämme.

 

 

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä