Artikkeli

Maalämpö kerrostaloon – miten liikkeelle?

Maalämpö kerrostaloon
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Siirtymällä maalämpöön taloyhtiösi voi säästää energiakustannuksissa ja pienentää samalla hiilidioksidipäästöjään. Hankkimalla maalämmön palveluna taloyhtiö voi lisäksi ennakoida ja budjetoida energiakustannuksensa pitkälle tulevaisuuteen ja käyttää investointirahat johonkin toiseen tärkeään hankkeeseen – putkiremonttiin tai vaikkapa sähköautojen latausjärjestelmän suunnitteluun ja asennukseen.

Harkitseeko taloyhtiönne siirtymistä maalämpöön? Hienoa! Tältä sivulta löydät hyvät perustiedot maalämmön hankkimisesta kerrostaloon.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Mitä maalämpö on?

Maalämpö on maaperään varastoitunutta energiaa, joka koostuu maapallon sisältä tulevasta lämmöstä ja auringon säteilystä. Maalämpö saadaan käyttöön poraamalla kallioperään kaivoja, mistä energia nostetaan ja ohjataan lämpöpumpuilla kiinteistöön.

Ympäristön näkökulmasta maalämpö on energiamuotona lähes päästötön, joten sillä voidaan minimoida kiinteistön lämmityksestä syntyvät päästöt. Tämän lisäksi maalämpö on ennustettavaa, riskitöntä ja edullista. Alueesta ja kiinteistön koosta riippuen taloyhtiö voi siirtymällä maalämpöön säästää lämmityskustannuksissa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

 

>> Lisätietoja maalämmön perusteista ja mahdollisuuksista oppaastamme Maalämpöopas taloyhtiölle

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Kannattaako asentaa maalämpö vanhaan kerrostaloon?

Maalämpö on ollut jo pitkään suosittu ratkaisu omakotirakentajien piirissä, mutta teknisesti se sopii lähes kaikkiin kiinteistöihin pientaloista kauppakeskuksiin ja teollisuushalleihin.

Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa kerrostaloon kertalaakista nykyaikainen, ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmitys- ja viilennysjärjestelmä.

Maalämpö soveltuu parhaiten taloyhtiöihin, joissa on keskitetty lämmitysratkaisu (kaukolämpö, öljy tai kaasu) ja lämmönjakotapana vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Tontin ja kallioperän soveltuvuus maalämpöön arvioidaan esiselvitysvaiheessa.

 

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Mitä maalämpö maksaa?

Maalämmön käyttöönotto edellyttää taloyhtiöltä yleensä huomattavaa, kuusinumeroista investointia. Alkuinvestoinnin suuruus on yksi tekijä, mikä on hidastanut maalämmön yleistymistä. Myöskään suosittua ARA-tukea ei ole enää tarjolla kerrostalojen maalämpöhankkeisiin.

>> Lue lisää: Taloyhtiöiden ARA-tuki loppui

Taloyhtiö voi tehdä investoinnin itse tai ostaa maalämmön palveluna esimerkiksi Geonovalta.

Palveluna ostaminen on järkevää monestakin syystä, esimerkiksi silloin, kun rahoituksen ehdot ovat kovat ja korot korkealla. Ehkä tätäkin tärkeämpää on kuitenkin, että palveluna ostaminen on huoleton: se siirtää taloudellisen ja toiminnallisen riskin taloyhtiöltä Geonovalle ja tuo sitä kautta taloyhtiön osakkaille mielenrauhaa. Geonova seuraa, että maalämpöjärjestelmä toimii optimaalisesti ja tarvittaessa myös säätää järjestelmää kertyneen datan perusteella.

Taloyhtiö voi puolestaan kohdistaa investointirahat korjausrakentamiseen tai muihin fiksuihin uudistuksiin, kuten sähköautojen latausjärjestelmään.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Paljonko maalämmöllä voi säästää energiakustannuksissa?

Maalämpöä palveluna ostavien taloyhtiöiden kuukausikustannukset määräytyvät monen tekijän perusteella. Osana maalämpöprojektin suunnittelua taloyhtiöön toteutetaan aina myös energiakartoitus, jossa tunnistetaan tärkeimmät energiatehokkuustoimenpiteet. Jos esimerkiksi vanhassa taloyhtiössä ei ole entuudestaan poistoilman lämmön talteenottoa, sisällyttämällä tämä osaksi energiakokonaisuutta voidaan lähtökohtaisesti pienentää taloyhtiön energiantarvetta noin kolmanneksella.

>> Lue lisää poistoilmalämpöpumpun eli PILPin hyödyistä

Muun muassa taloyhtiön maantieteellinen sijainti, koko ja nykyinen lämmitysratkaisu vaikuttavat siihen, kuinka suuria säästöjä taloyhtiö voi saavuttaa. Usein puhutaan tuhansien, mutta joskus jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosisäästöistä. Maalämpö palveluna vähintäänkin laskee painetta vastikkeiden korotukseen, ja parhaassa tapauksessa taloyhtiö voi halutessaan jopa laskea vastikkeita. Kustannussäästöjen lisäksi taloyhtiö voi saavuttaa huomattavat päästövähenemät.

>> Lue lisää: Maalämpö palveluna vähentää painetta yhtiövastikkeen korottamiseen

Jotta asiakkaat pääsevät paremmin kiinni säästöpotentiaaliin, olemme laatineet oppaan, missä vertaillaan kolmen erityyppisen taloyhtiön säästöjä neljässä eri kaupungissa.

>> Tutustu tarkemmin ja lataa opas: Maalämpö kerrostaloon – esimerkkilaskelmat

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Onko maalämpö parempi kuin kaukolämpö?

Meidän mielestämme maalämpö on tietysti monestakin syystä ylivoimainen vaihtoehto kerrostalon lämmitysjärjestelmäksi. Mutta se, kannattaako kaukolämpöverkossa oleva kerrostalo siirtää maalämpöön, riippuu monesta asiasta. Maalämpö kerrostaloon – esimerkkilaskelmat -oppaassa on hyviä esimerkkejä, milloin vaihtaminen kannattaa. On hyvä huomata, että päätöksen taustalla on eurojen lisäksi usein muitakin syitä, esimerkiksi laadullisia tekijöitä: maalämpö tuo päästövähennysten lisäksi omavaraisuutta, luotettavuutta ja ennustettavuutta pitkälle tulevaisuuteen.

>> Lue lisää: Yhä useampi kerrostalo valitsee maalämmön kaukolämmön sijaan

Maalämmöllä on myös mahdollista toteuttaa kerrostalon viilennys, eli ottaa samalla kertaa käyttöön maaviileä.

>> Lue lisää: Maalämmöllä voi myös viilentää kerrostalon – tutustu maaviileään

Maalämpö kerrostaloon
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Maalämpöprojektin vaiheet

Maalämpöprojekti alkaa aina esiselvityksellä – energiakartoituksella – missä kartoitetaan kiinteistön soveltuvuus maalämpöön sekä energiatehokkuustoimenpiteet, jotka kannattaa toteuttaa hankkeen yhteydessä. Energiatehokkuustoimenpiteillä voidaan pienentää merkittävästi primäärienergian tarvetta, mikä puolestaan pienentää esimerkiksi kaivokentän laajuutta ja laskee kustannuksia. Jos selvityksessä käy ilmi, ettei maalämpö sovellu kohteeseen, voidaan vaihtoehtoisesti tutkia muita lämpöpumppuratkaisuja.

Geonovan toteuttama energiakartoitus ei vielä sido taloyhtiötäsi mihinkään. Jos taloyhtiö lähtee toteuttamaan maalämpöhanketta, se voi esimerkiksi päättää tehdä investoinnin itse, ja Geonova toimii hankkeen urakoitsijana.

Energiakartoituksen pohjalta taloyhtiö voi käynnistää kilpailutuksen hankkeen toteutuksesta tai pyytää tarjouksen maalämmöstä palveluna.

>> Lue lisää: Maalämpöopas taloyhtiölle

Valittu kumppani tekee hankkeesta tarkan suunnitelman. Hallinnollisten vaiheiden, kuten lupien hakemisen, jälkeen seuraa maalämpöjärjestelmän asennus, mikä tapahtuu usein melko ripeässä aikataulussa. Kokemuksemme mukaan siitä aiheutuu asukkaille melko vähän haittaa.

Palvelusopimuksessa molempien osapuolten yhteinen intressi on mahdollisimman hyvin ja optimaalisesti toimiva maalämpöjärjestelmä. Jos taloyhtiö on hankkinut maalämmön palveluna, Geonova vastaa paitsi hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta myös  järjestelmän ylläpidosta, optimoinnista ja huolloista. Sopimusvaihtoehtoja on erilaisia, mutta tyypillisesti palvelusopimus tehdään vähintään 10 vuodeksi.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Kuulostaa hyvältä. Miten edistän asiaa taloyhtiössäni?

Hyvin usein maalämpöprojektin haastavin vaihe on heti alussa: miten vakuuttaa osakkaat ratkaisun hyvistä puolista ja saavutettavista eduista. Projektin käynnistämisestä päättää yleensä yhtiökokous, mutta esivalmistelut voi hoitaa hallitus ja isännöitsijä yhdessä. Tässä kolme vinkkiämme miten pääset hankkeen kanssa liikkeelle:

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

1. Kiteytä maalämpöhankkeen hyödyt osakkaille

Maalämpöhankkeessa ei ole kyse vain teknisestä suorituksesta, vaan onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on hyvä viestintä, jolla saadaan enemmistö osakkaista hankkeen taakse. Ensimmäiseksi kannattaakin kiteyttää, mitä hyötyä lämmitysjärjestelmän vaihto tuo taloyhtiön lisäksi yksittäiselle osakkaalle. Pitämällä osakkaat hyvin kartalla maalämpöhankkeen hyödyistä vähennetään muutosvastarintaa ja nopeutetaan päätöksentekoa. Katso vinkkejä listaukseen esimerkiksi palvelut-sivuiltamme.

Vinkki! Vaikka maalämpö tuo mukanaan useita etuja, osakkaalle tärkein niistä on melkeinpä aina kustannusten hallinta. Energiaremontilla voidaan hillitä vastikkeiden nousuun liittyviä paineita.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

2. Tilaa energiakartoitus

Maalämpöhankkeen suunnittelun ensivaihe on tilata asiantuntijan laatima energiaremonttiselvitys, missä kartoitetaan taloyhtiön tilanne, soveltuvuus maalämpöön ja paras energianhallinnan kokonaisuus energiatehokkuustoimenpiteineen. Selvityksen pohjalta taloyhtiö voi lähteä kilpailuttamaan maalämpöhankkeen toteutusta.

Eri toimijat tarjoavat hieman erityyppisiä ratkaisuja. Geonova tarjoaa taloyhtiöille Energiakartoitusta, joka tehdään ilman kohdekäyntiä dokumentaation perusteella. Energiakartoituksen hinta on tyypilliselle kerrostalokohteelle 600 € + alv.

>> Lue lisää Energiakartoituksesta

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

3.  Ole aktiivinen, jotta hanke etenee

Suunnittelu-, selvitys- ja päätöksentekovaihe on yleensä maalämpöhankkeen hitain ja työläin osuus, varsinkin jos päätöksiä tehdään vain kerran vuoteen yhtiökokouksessa. Siksi toimeen kannattaa tarttua rivakasti.

Asiantunteva kumppani tekee kiinteistöönne selvityksen, jonka pohjalta se arvioi hankkeen laajuuden sekä ehdotuksen etenemissuunnitelmasta.

Taloyhtiön hallitus voi jättää konsultin valinnan isäinnöitsijän vastuulle tai käyttää omia verkostojaan suunnittelutoimiston tai konsultin valitsemiseksi. Yksi vaihtoehto on Geonova, joka tarjoaa palveluja valtakunnallisesti mm. teollisuus- ja logistiikka-alan yritysten lisäksi myös isoille asunto-osakeyhtiöille.

Alä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä