Tiedote

Karkkilan kaupunki valitsi Geonovan maalämpökumppanikseen

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Karkkilan kaupungin Haukkamäen ja Tuorilan koulut vaihtavat lämmitysjärjestelmänsä öljystä maalämpöön. Geonovan palvelusopimuksella toteutettava hanke tehostaa kiinteistöjen energiankäyttöä, tuo kustannussäästöjä ja yli 90 %:n CO2-päästövähennykset.

Elinkaarensa päässä olevat Haukkamäen ja Tuorilan koulujen öljylämmitysjärjestelmät korvataan maalämmöllä. Maalämpöön vaihtaminen edistää ennen kaikkea kaupungin energiatehokkuus- ja päästötavoitteita.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Asiakkaalle huoleton yhteistyömalli

Maalämpöjärjestelmä edellyttää kiinteistön omistajalta merkittävää alkuinvestointia – paitsi jos hankkii Karkkilan tavoin maalämmön palveluna. Geonova tuottaa maalämmön elinkaarimallilla, ja Karkkilan kaupunki maksaa kuukausimaksua sopimuskauden eli 15 vuoden ajan. Tämän jälkeen järjestelmät laitteistoineen siirtyvät kaupungin omistukseen.

Karkkilan mittaus- ja kiinteistöpäällikön Jani Hallenbergin mukaan elinkaarimallissa on useita hyviä puolia.
”Hankkeen kilpailutus ja toteutus oli huomattavasti helpompaa, koska – toisin kuin omana investointina – hankinta ei ole sidottu talousarviovuoteen”, hän kertoo.

”Kun omaa investointia ei tehdä, rahoituksen hakemiseen ei tarvitse varata aikaa. Tarjousten vertailu on helpompaa, koska kumppani vastaa laitteiden ja järjestelmien oikeasta mitoituksesta sekä tietysti niiden ylläpidosta ja huollosta. Budjetoinnin näkökulmasta kuukausimaksu on ennustettava ja vaivaton”, Hallenberg listaa.

Geonovan vahvuudeksi hän mainitsee myös nopean vasteajan mahdollisissa vikatilanteissa.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Päästöt putoavat yli 90 %

Karkkila liittyi vuonna 2020 KETSiin (kunta-alan energiatehokkuussopimukset). Kaupungin tavoitteena on saavuttaa oman palveluverkon osalta hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Keskeisiä keinoja ovat esimerkiksi lähienergiaan panostaminen ja öljylämmityksestä luopuminen kaupungin omissa kiinteistöissä.

Haukkamäen ja Tuorilan vuosittain yhteensä lähes 100 000 litraa kuluttavien öljylämmitysjärjestelmien vaihtaminen maalämpöön vähentää Geonovan arvion mukaan lämmityksestä syntyviä päästöjä 250 000 CO2 ekv.
“Kokonaispäästöt putoavat merkittävästi, eli 91,1 % nykytilanteeseen nähden”, Geonovan asiakkuuspäällikkö Kimmo Pikkarainen täsmentää.

Maalämpöjärjestelmä tuo öljyyn nähden myös huomattavia kustannussäästöjä.
“Säästöt kattavat suunnitellut hankkeet, ja lisäksi kokonaiskulut jäävät noin 12 000 euroa alle nykyisten vuosikustannusten”, hän mainitsee.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Maalämpö käyttöön ennen lämmityskautta

Lämpökaivojen poraukset tehtiin kesällä, ja maalämpöjärjestelmien asennukset ovat parhaillaan käynnissä. Öljykattilat jätetään vielä varajärjestelmiksi mahdollisia kovia pakkasjaksoja ajatellen.

”Haukkamäen koulu on jo koekäyttöä vaille valmis. Myös Tuorilaan saadaan kiinteistön sisälle tulevat laitteistot ihan lähiaikoina”, kertoo tilapalvelupäällikkö Harri Lylylahti.

“Valmista on tarkoitus olla ennen lämmityskautta, jotta säästöjä päästään kerryttämään mahdollisimman nopeasti.”

Kuvat: Studio Kuvaleipomo
Centered Text: full, Uloin , Sisä bg-white
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Maalämpöä palvelusopimusmallilla?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin keskustellaan lisää!

 

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä