Blogi

Maailman helpointa maalämpöä palveluna

Sari Mannonen Helen
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Vaikka maalämpö yleistyy Suomessa kovaa vauhtia myös isojen kiinteistöjen lämmitysratkaisuna, moni projekti jää vielä toteuttamatta mittavien kertainvestointien takia. Geonova on olemassa, jotta tärkeät maalämpöhankkeet eivät kaatuisi investointikustannuksiin, kirjoittaa Helenin ratkaisuista ja tuoteportfolion kehityksestä vastaava johtaja Sari Mannonen.

Viime vuonna Suomessa myytiin jo 12 000 maalämpöpumppua. Vaikka kasvua edellisvuoteen oli noin 20 %, potentiaalia – ja ennen kaikkea tarvetta – tiukempaankin kasvukäyrään löytyisi. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja kiinteistöjen energiaratkaisuilla on tässä palapelissä merkittävä rooli.

Erityisesti suurissa kiinteistöissä yksi siirtymisen este voi olla maalämpöhankkeiden korkea kertainvestointi, joka on usein satoja tuhansia euroja. Siitä vastaa yleensä kiinteistönomistaja oman pääoman tai rahoittajiensa turvin.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Tähän ongelmaan on nyt olemassa ratkaisu: maalämpöä elinkaarimallilla tarjoava Geonova.

Geonovan asiakaslähtöinen liiketoimintamalli on nerokkaan yksinkertainen. Geonova tarjoaa maalämpöä palveluna – EaaS eli energy as a service. Malli mahdollistaa yrityksille ja kiinteistönomistajille helpon siirtymisen maalämpöön. Haluamme, että yksikään maalämpöhanke ei jää Suomessa toteuttamatta siksi, että investointikustannus nousee liian suureksi, vaan madallamme merkittävästi hankintakynnystä rahoittamamme elinkaarimallin avulla.

Käytännössä yhteistyö toimii kuten huoltoleasingissä: Geonova vastaa maalämpöhankkeen kokonaistoteutuksesta. Ensin hankkeen suunnittelusta, investoinneista ja toteutuksesta, ja käyttöönoton jälkeen laitteiden huollosta ja toimivuudesta. Asiakkaan tehtäväksi jää maksaa helposti budjetoitavaa, kiinteää kuukausimaksua ja nauttia maalämmön tuomasta energiaomavaraisuudesta. Ja toki viestiä kiinteistön pienentyneistä ympäristövaikutuksista omille sidosryhmilleen.

Maalämmön tarjoaminen palveluna on mahdollista, koska Geonovalla on tukenaan hyvät taustavoimat: Helen on kivijalka, joka tarjoaa laajat resurssit ja pitkäaikaisen kokemuksen lämmitysmarkkinoista. Yhteisyrityksen perustaminen on Helenin strategian mukainen askel tulla laajalla rintamalla myös lämpöpumppumarkkinoille, maalämpö- ja muiden lämpöpumppuratkaisuiden myötä. LämpöYkkösellä on puolestaan maan paras lämpöpumppujen asiantuntemus.

Haluamme, että yksikään maalämpöhanke ei jää Suomessa toteuttamatta siksi, että investointikustannus nousee liian suureksi.

Voittavan konseptin salaisuus on tietysti viime kädessä liiketoiminnan asiakaslähtöisyys ja osaavat ihmiset oikeilla paikoilla. Nämä molemmat yhdistyvät Geonovassa.

Meillä on edessä mielenkiintoiset vuodet, joiden aikana tulemme varmasti saamaan aikaan paljon. Itse seuraan Geonovan matkaa hallituksen suunnalta hyvillä mielin.

 

Sari Mannonen työskentelee Helenillä ratkaisuliiketoiminnan johtajana ja vastaa myös tuoteportfolion kehityksestä. Hän on Geonovan hallituksen jäsen.

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä