Artikkeli

Maalämpöön yhteishankinnalla?

Maalämpö kerrostaloon

Useimmat taloyhtiöt vaihtavat maalämpöön itsenäisesti omalla projektilla ja aikataululla. Maalämpöön voi kuitenkin siirtyä myös yhdessä useamman taloyhtiön kanssa. Yhteistilaus vähentää isännöitsijän työtä ja pienentää hankintavaiheen kustannuksia, mikä näkyy asiakkaalle sopimuskauden aikana jopa kymmenien tuhansien eurojen lisäsäästönä.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen öljystä, kaasusta tai kaukolämmöstä maalämpöön on mittava projekti. Varsinkin, jos taloyhtiö päättää tehdä investoinnin itse, projekti työllistää taloyhtiön hallituksen lisäksi myös isännöitsijää.

Vaihtoehtona on ostaa maalämpö palveluna, jolloin kumppani – Geonova – vastaa hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta, investoinnista, järjestelmän optimoinnista ja ylläpidosta asiakkaan puolesta.

Kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, se maksaa kuukausimaksua sopimuskauden ajan. Kuukausikustannuksen suuruuteen voidaan vaikuttaa etukäteen monella tavalla, joista tärkein on järkevä energiatehokkuustoimenpiteiden suunnittelu. Esimerkiksi poistoilman lämmön talteenotto (PILP) voi yksissään pudottaa lämmitysenergian tarvetta jopa kolmanneksella.

Maalämpöpalvelulla taloyhtiö myös varmistaa, että toiminnan poikkeamat (kuten takuuaikaiset laiterikot ym.) huomataan ajoissa ja tehdään tarvittavat toimenpiteet niiden korjaamiseksi.

Milloin maalämmön yhteistilaus kannattaa?

Perinteinen tapa on ollut siirtyä maalämpöön taloyhtiökohtaisen projektin kautta. Jos haluaa hyödyntää isomman kokonaisuuden tuoman synergiaedun, yhteinen maalämpöpooli kannatata, sillä siinä mukana olevat taloyhtiöt saavuttavat kustannushyötyä lopulliseen energianhintaan eli kk-maksuun. Kustannusetu syntyy esimerkiksi laitehankintojen määräalennuksista, porauskaluston tehokkaasta käytöstä ja pienemmästä hallinnollisesta työstä.

Taloyhtiöiden ei tarvitse sijaita lähekkäin, riittää, että ne ovat samalla talousalueella. Jokaiselle taloyhtiölle suunnitellaan oma kokonaisuus energiatehokkuustoimenpiteineen. Jokaisella taloyhtiöllä on myös Geonovan kanssa oma sopimus.

Maalämmön yhteistilaus helpottaa isännöitsijän työtä

Maalämmön kasvava suosio näkyy luonnollisesti myös isännöitsijöiden työpöydällä. Keräämällä maalämmöstä kiinnostuneet taloyhtiöt maalämpöpooliin, isännöitsijä voi helpottaa omaa työtään todella merkittävästi.

Jokainen voi mielessään arvioida riskiä ja työmäärää, kun isännöitsijän pöydällä on kymmeneen taloyhtiöön toteutetut erilliset maalämpöhankkeet, missä taloyhtiö kilpailuttaa urakan, hallinnoi itse projektia ja sen jälkeen järjestelmää

vs.

10 taloyhtiötä hankkii yhteistilauksella maalämmön palveluna, Geonova vastaa projektista ja sen jälkeen kohteiden hallinnasta ja optimoinnista.

Isännöitsijän työmäärässä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Kun maalämpö hankitaan palveluna ja kumppanina on Geonova, isännöitsijälle jää lähinnä viestintäkoordinaattorin rooli.

200 euron kk-säästö = 48 000 euron kokonaissäästö sopimuskaudella

Paljonko taloyhtiö voi säästää liittymällä maalämpöpooliin? Koska taloyhtiöiden koko, ikä, tilanne ja tarpeet vaihtelevat, poolin kokonaishyöty on taloyhtiökohtainen.

Lähtökohtaisesti kaksin tai kolmin ei saavuteta merkittäviä kustannushyötyjä, mutta 5–10 taloyhtiön yhteenliittymässä niitä alkaa jo näkyä, ja mukaan voi hyvin tulla jopa 30 taloyhtiötä. Todennäköinen kustannushyöty asettuu noin 5–10 %:n tasolle. Jos tämä käytännössä tarkoittaisi noin 200 euroa pienempää kuukausimaksua, 20 vuoden sopimuskaudella kustannushyöty olisi jo 48 000 euroa. Tällekin rahalle löytyy varmasti muuta käyttöä korjausrakentamisen tai kehityshankkeiden saralla.

Isännöitsijä – kysy lisää!

Jos olet isännöitsijä, jonka asiakaskunnassa on kasvavaa kiinnostusta siirtyä maalämpöön, ota meihin yhteyttä.

Jos olet taloyhtiöaktiivi, selvitä ensin taloyhtiösi soveltuvuus maalämpöön (maksuton maalämpökartoitus) tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

 

 

Ota yhteyttä