Teollisuusvalaisimiin erikoistunut I-Valo vaihtaa Iittalassa sijaitsevan tehdaskiinteistönsä kaasulämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuihin. Vaikka I-Valo tavoittelee ennen kaikkea merkittäviä päästövähennyksiä, myös vuosittainen kustannussäästö on huomattava. Uusi lämmitysjärjestelmä toteutetaan Geonovan palvelusopimusmallilla.
I-Valon valaisintehtaan juuret kytkeytyvät vieressä sijaitsevan Iittalan lasitehtaan historiaan. Nykyinen valaisintehdas on valmistunut 50 vuotta sitten. Alun perin öljylämmitteinen kiinteistö siirrettiin maakaasuun 1990-luvun lopulla. Uuden omistajan Fagerhult-konsernin myötä tehdas koki kokonaisvaltaisen uudistuksen vajaa 10 vuotta sitten, jolloin mm. parannettiin eristyksiä ja uusittiin ikkunat ja katot.
Nopea käyttöönotto tuo nopeasti säästöjä
Nyt käynnistynyttä järjestelmäuudistusta edelsi energiaselvityksen laatiminen, johon kuvattiin tehtaan kaikki oleellisimmat energiaa käyttävät prosessit. Selvityksen pohjalta päädyttiin taloudellisesti järkevimpään ratkaisuun.
“Kaasukattila korvataan sähkökattilalla, ja sähkökattilan kulutusta lähdetään leikkaamaan kahdella teollisella vesi-ilmalämpöpumpulla”, kertoo Geonovan asiantuntija Tapio Ratinen.
Uusi järjestelmä vähentää lämmityksen ostoenergian määrää noin 50 %.
“Kaasun hinta on tällä hetkellä erittäin korkea, mutta hintapiikin tasoittuessakin ratkaisu tuo I-Valolle välittömiä säästöjä heti ensimmäisestä käyttövuodesta alkaen”, Ratinen lupaa.
I-Valon energiajärjestelmä toteutetaan palvelusopimuksella, jossa asiakas maksaa kuukausimaksua sopimuskauden eli 10 vuoden ajan ja lunastaa sen jälkeen laitteiston itselleen.
Koska asennus ei vaadi poraamista, vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmän asennus on maalämpöä huomattavasti nopeampi ja yksinkertaisempi. I-Valon lämmitysjärjestelmän vaihto valmistuu ennen seuraavaa lämmityskautta loka-marraskuun tienoilla.
Tavoitteena olla nollapäästöinen yritys
Säästöjäkin tärkeämpi syy vaihtaa lämmitysjärjestelmä uuteen ovat Fagerhult-konsernin vastuullisuustavoitteet, joihin myös I-Valo on sitoutunut.
“Haluamme olla lähitulevaisuudessa nollapäästöinen yritys. Tavoitteemme on saavuttaa vuoteen 2030 mennessä 70 % päästövähennykset vuoden 2021 päästöihin nähden”, kertoo I-Valon tuotantopäällikkö Tomi Ahlfors.
Uuden lämmitysjärjestelmän nopea käyttöönotto tarkoittaa myös nopeita päästövähennyksiä.
“Odotamme suurella mielenkiinnolla vesi-ilmalämpöpumppuratkaisun vaikutuksia. Uskomme pääsevämme I-Valon osalta hyvin lähelle päästötavoitteita pelkästään tällä investoinnilla”, hän jatkaa.
Lämmitysjärjestelmän vaihdon myötä huomio kiinnittyy seuraavaksi sähkönkulutukseen. Kiinteistön sähkönkulutusta vähennetään uudella smart light -ohjausjärjestelmällä, joka otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa tämän ja ensi vuoden aikana.
I-Valoa kiinnostaa kulutusdataan perustuva sähkönhankinta. Lähivuosien suunnitelmissa on myös oma aurinkosähköjärjestelmä.
“Laskelmien mukaan pystymme kattamaan aurinkoenergialla noin 10 % kokonaissähköntarpeestamme”, Ahlfors mainitsee.
Geonovan toimintatapa vakuutti
Pitkä yhteistyösopimus edellyttää hyvää molemminpuolista luottamusta. Geonovan vakaan omistuspohjan lisäksi I-Valon vakuuttui myös asiantuntijoiden tavasta toimia – esimerkiksi suositella asiakkaalle ratkaisua, joka voi olla muukin kuin maalämpö.
“Geonovan ihmiset olivat tulleet tutuiksi jo energiarkartoituksen aikana. Heille oli syntynyt hyvä ymmärrys meidän tarpeista ja meille sopivimmasta ratkaisusta, joten yhteistyön jatkaminen heidän kanssaan tuntui luontevalta”, Ahlfors summaa.