Blogi

Teollisuuden sähköistyminen kirittäisi myös puhtaan energian investointeja

Ilari Vuores
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Tulevaisuuden kestävä energiajärjestelmä perustuu uusiutuvaan energiaan, jota tuotetaan muilla tavoin kuin polttamalla.

Uusiutuvan energian tuotanto eroaa kuitenkin polttamiseen perustuvasta tuotannosta siinä, että sen tuotantomäärä vaihtelee, ja siksi kapasiteettia tarvitaan suhteessa enemmän.

Tuulivoima on Suomessa kriittinen osa tulevaisuuden energiajärjestelmää. Tuulivoiman lisäksi tarvitsemme investointeja sähkön valtakunnalliseen siirtoverkkoon. Tällä hetkellä kuitenkin korkotaso ja sähkön hinnan lasku hidastavat isoja investointeja. Kun tuulivoimaan ei investoida, myös suuret sähköverkkoinvestoinnit ovat jäissä.

Tilanne voi muuttua suhteellisen nopeastikin, olivathan energian hinnat viime talvenakin odottamattoman korkeat. Yksityisasiakkaana on tietysti mukavaa, kun sähkö on halpaa. Mutta maailmankansalaisena toivon hintojen nousevan edes sen verran, että energiayhtiöiden exceleiden numerot muuttuisivat taas positiivisiksi, ja tuulivoiman investointibuumi jatkuisi. Kestävä energiajärjestelmä tulee vaatimaan isoja toimia ja niiden jarruttelu on haitallista. Jokainen tuulivoimaan tekemättä jätetty investointipäätös antaa fossiiliselle energialle lisäaikaa saastuttaa.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Sähköistäminen pudottaa päästöt nollaan

Jotta tuulivoiman tuotannon kasvu ei lakkaa, tarvitaan lisää sähkönkäyttöä. Vetyhankkeet ovat kiinnostavia, mutta toistaiseksi melko pitkissä kantimissa. Tällä hetkellä pitkän aikavälin tavoitteita edistäisi eniten teollisuuden isot sähköistämisprosessit.

Teollisuuden prosesseista huomattava osa tapahtuu alle 200 C lämpötiloissa. Näiden sähköistäminen joko suoralla sähköllä tai lämpöpumpuilla on mahdollista, ja nykytiedon valossa sekä taloudellisesti että ekologisesti kannattavaa.

Prosessin sähköistäminen on kenties helpoin tapa vähentää yrityksen tai konsernin päästöjä ja päästä vastuullisuustavoitteisiin. Korvaamalla fossiilista energiaa sähköllä päästöt tippuvat käytännössä nollaan. Esimerkiksi sähköautoilla hiilijalanjäljen takaisinmaksuaika on noin kolme vuotta. Teollisuuden sähköistämisprojekteissa on vielä se hyvä juttu, että niihin tarvitaan yleensä suhteessa vähemmän raaka-aineita kuin esimerkiksi autoihin, joiden litium-akkujen valmistus on iso päästöjen lähde.

Voisi siis sanoa, että teollisuuden sähköistäminen olisi tämän hetken tärkein vastuullisuusteko. Se nostaisi sähkön kysyntää, hinnat kannattaviksi ja puhaltaisi uutta tuulta uusiutuvan energian investointeihin.

Ilari Vuores
suunnittelujohtaja

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä