Blogi

Taloyhtiöiden ARA-tuki loppui – maalämpö palveluna on hyvä vaihtoehto

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Valtion ARA-hanat menivät juuri lopullisesti kiinni, mutta ei hätää. Hulppean alkuinvestoinnin sijaan taloyhtiöt voivat vaihtaa maalämpöön helposti ja riskittömästi hankkimalla maalämmön palveluna, kirjoittaa Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta.

Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. Vielä vuodelle 2023 valtio oli budjetoinut lähes 100 miljoonaa euroa tukeen, jolla parannetaan asuinkiinteistöjen energiatehokkuutta ja jota on myönnetty myös taloyhtiöille maalämpöjärjestelmien hankintaan.

Kun tieto tuen loppumisesta tuli kesän lopulla julki, moni taloyhtiö laittoi nopeasti hakemuksen tulille, sillä maalämpöön siirtyminen edellyttää taloyhtiöiltä satojen tuhansien eurojen alkuinvestointia. ARA-tuen poistuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta kovin houkuttelevalta.

Viime hetken kysyntä oli niin kovaa, että ARA sulki hakumahdollisuuden jo marraskuun alussa. Siinä vaiheessa käsittelemättömiä hakemuksia oli useita satoja.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Maalämpö palveluna sopii erinomaisesti taloyhtiöille, jotka haluavat tehdä muitakin uudistuksia

Vaikka investoinnit on totuttu Suomessa tekemään omaan taseeseen, taloyhtiöillä on myös toinen vaihtoehto: hankkia maalämpö palveluna. Maalämpö palveluna tarkoittaa käytännössä, että kumppani – Geonova – hoitaa kaikki järjestelmään liittyvät suunnitelmat, investoinnit ja asennuksen ja varmistaa järjestelmän optimaalisen käytön ja kunnon koko sopimuskauden ajan. Taloyhtiö maksaa palvelun kuukausimaksua tyypillisesti 10–20 vuotta. Tämän jälkeen taloyhtiö voi jatkaa palvelusopimusta tai lunastaa järjestelmän itselleen.

Geonovan vastuulla on varmistaa sopimuskauden ajan moitteeton lämmöntuotanto ja seurata mahdollisia lakiuudistusten aiheuttamia järjestelmän päivitystarpeita.

Paitsi että malli on taloyhtiölle vaivaton ja kustannuksiltaan ennustettava, se myös mahdollistaa omien investointirahojen suuntaamiseen muihin hankkeisiin, kuten vaikkapa kiinteistön peruskorjauksiin tai aurinkosähköjärjestelmän tai sähköautolatauspisteiden hankkimiseen.

Ennen yhteistyön aloittamista tehdään yleensä edullinen energiakartoitus, jolla varmistetaan taloyhtiön soveltuvuus maalämpöön sekä tunnistetaan mahdollisesti myös muita energian käyttöä tehostavia toimenpiteitä.

Kuulostaako vaihtoehdolta, jota taloyhtiönne voisi harkita? Jos kyllä, lataa suosittu Maalämpöopas taloyhtiölle tai jätä meille yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella! Nyt on juuri hyvä hetki aloittaa vaihtoehtojen kartoitus kevään yhtiökokousta ajatellen.

 

Matti Virta
avainasiakaspäällikkö

 

 

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä