Artikkeli

Maalämpö kerrostaloon – miten liikkeelle?

Maalämpö kerrostaloon
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Harkitseeko taloyhtiönne siirtymistä maalämpöön? Hienoa! Listasimme kolme ensiaskelta onnistuneen projektin käynnistämiseksi.

Siirtymällä maalämpöön taloyhtiönne voi säästää energiakustannuksissa ja pienentää samalla hiilidioksidipäästöjään. Hankkimalla maalämmön palveluna taloyhtiö voi lisäksi ennakoida ja budjetoida energiakustannuksensa pitkälle tulevaisuuteen ja käyttää investointirahat johonkin toiseen tärkeään hankkeeseen – putkiremonttiin tai vaikkapa sähköautojen latausjärjestelmän suunnitteluun ja asennukseen.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

1. Kiteytä maalämpöhankkeen hyödyt osakkaille

Maalämpöhankkeessa ei ole kyse vain teknisestä suorituksesta, vaan onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on hyvä viestintä, jolla saadaan enemmistö osakkaista hankkeen taakse. Ensimmäiseksi kannattaakin kiteyttää, mitä hyötyä lämmitysjärjestelmän vaihto tuo taloyhtiön lisäksi yksittäiselle osakkaalle. Pitämällä osakkaat hyvin kartalla maalämpöhankkeen hyödyistä vähennetään muutosvastarintaa ja nopeutetaan päätöksentekoa. Katso vinkkejä listaukseen esimerkiksi palvelut-sivuiltamme.

Vinkki! Vaikka maalämpö tuo mukanaan useita etuja, osakkaalle tärkein niistä on melkeinpä aina kustannusten hallinta. Energiaremontilla voidaan hillitä vastikkeiden nousuun liittyviä paineita.

Tiesitkö, että maalämmöllä voi myös viilentää kerrostalon? >> Lue lisää maaviileästä.

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

2. Tilaa energiaremonttiselvitys

Maalämpöhankkeen suunnittelun ensivaihe on tilata asiantuntijan laatima energiaremonttiselvitys, missä kartoitetaan taloyhtiön tilanne, soveltuvuus maalämpöön ja paras energianhallinnan kokonaisuus energiatehokkuustoimenpiteineen. Selvityksen pohjalta taloyhtiö voi lähteä kilpailuttamaan maalämpöhankkeen toteutusta.

Eri toimijat tarjoavat hieman erityyppisiä ratkaisuja. Geonova tarjoaa taloyhtiöille Energiakartoitusta, joka tehdään ilman kohdekäyntiä dokumentaation perusteella. Energiakartoituksen hinta on tyypilliselle kohteelle 800 € + alv 24 %.

 

>> Lue lisää Energiakartoituksesta

Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

3.  Ole aktiivinen, jotta hanke etenee

Suunnittelu-, selvitys- ja päätöksentekovaihe on yleensä maalämpöhankkeen hitain ja työläin osuus, varsinkin jos päätöksiä tehdään vain kerran vuoteen yhtiökokouksessa. Siksi siihen kannattaa tarttua rivakasti.

Asiantunteva kumppani tekee kiinteistöönne selvityksen, jonka pohjalta se arvioi hankkeen laajuuden sekä ehdotuksen etenemissuunnitelmasta.

Taloyhtiön hallitus voi jättää konsultin valinnan isäinnöitsijän vastuulle tai käyttää omia verkostojaan suunnittelutoimiston tai konsultin valitsemiseksi. Yksi vaihtoehto on Geonova, joka tarjoaa palveluja valtakunnallisesti mm. teollisuus- ja logistiikka-alan yritysten lisäksi myös isoille asunto-osakeyhtiöille.

Maalämpö kerrostaloon
Centered Text: full, Uloin , Sisäbg-white

Miksi valita kumppaniksi Geonova?

Esiselvityksen pohjalta taloyhtiö voi valita, tekeekö se investoinnin itse vai ostaako se hankkeen palveluna elinkaarimallilla, jolloin investointiriski siirtyy kumppanille.

Kun taloyhtiö ostaa maalämpöhankkeen Geonovalta palveluna, se säästyy kuusinumeroiselta alkuinvestoinnilta. Lisäksi hallituksen työ helpottuu merkittävästi, kun projektissa on esiselvitysvaiheesta alkaen vain yksi kumppani, joka ottaa vastuulleen kaiken: suunnittelun, toteutuksen, laitteiden hallinnan ja koko palvelun elinkaaren.

Ota meihin yhteyttä puhelimitse tai jätä yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella ja kerro, millainen taloyhtiö on kyseessä. Autamme alkuun ja halutessasi pidemmällekin!

 

 

Lataa asiantuntijoidemme laatima maalämpöopas taloyhtiöille >> Lataa opas.

Espoolainen asunto-osakeyhtiö Vihertöyry vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. >> Lue lisää heidän ratkaisustaan.

 

Centered Text: centered, Uloin bg-white, Sisä formbg

Ota yhteyttä